Uit onderzoek is gebleken dat mensen die de anticonceptiepil slikken sneller een tekort hebben aan vitamine B6, vitamine B11, magnesium, selenium en zink. Dit komt omdat de pil het lichaam van essentiële voedingsmiddelen ‘berooft’. Als je last hebt van bijwerkingen van de pil zoals een slecht humeur en vermoeidheid dan kan dat het gevolg zijn van de hormonen, maar ook zeker van een gebrek aan voedingsstoffen.

Vitamine B6

Deze vitamine stimuleert de aanmaak van bepaalde hormonen. Uit onderzoek bleek dat de hoeveelheid vitamine B6 bij vrouwen die anticonceptie gebruiken aanzienlijk lager is dan die van vrouwen zonder anticonceptie. De lage hoeveelheid B6 kan depressieve gevoelens en vermoeidheid veroorzaken. Een tekort aan vitamine B6 komt in Nederland nauwelijks voor.

Vitamine B12

In de blog over vegetariërs is deze vitamine ook al aan bod gekomen. Het is een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt.

Een tekort aan deze vitamine komt zelden voor, omdat het lichaam vitamine B12 kan opslaan en dus een voorraad heeft.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. 

Vitamine B11 (foliumzuur)

Folaat, de actieve vorm van foliumzuur, speelt met name tijdens de zwangerschap een belangrijke rol. De behoefte aan de vitamine is dan namelijk aanzienlijk groter. 

Een tekort aan foliumzuur kan stemmingsstoornissen, waaronder depressie en angst veroorzaken.

Vrouwen die de pil gebruiken, hebben een kleinere hoeveelheid vitamine B11, omdat de pil de absorptie of versnelde uitscheiding van B11 in het lichaam kan verstoren. De vitamine is te vinden in een volkoren dieet rijk aan fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten. Enkele rijke bronnen zijn onder meer spinazie, avocado, bonen en linzen.

Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal. Het is bij meer dan 300 enzymreacties in het lichaam betrokken. Een magnesium tekort associeert men onder andere met angst, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie en hoge bloeddruk.

Het gebruik van de pil verlaagt het magnesiumgehalte in het bloed en kan een tekort aan dit essentiële mineraal veroorzaken.

Enkele voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte zijn: groene bladgroenten, noten en zaden, peulvruchten en pure chocolade. Dit zijn de belangrijkste functies van magnesium:

  • De vorming van bot en spieren.
  • De overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen. 
  • Het goed functioneren van spieren. 
  • Een goede werking van een groot aantal enzymen. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om
  • Processen in het lichaam mogelijk te maken.
  • De energieproductie van de lichaamscellen. 

Selenium

Selenium is een essentieel spoorelement en is onder andere belangrijk voor het goed functioneren van het voortplantingssysteem, de gezondheid van de schildklier en het zenuwstelsel. Een tekort wordt in verband gebracht met depressie en angst.

Door een lage hoeveelheid aan selenium kunnen schildklierhormonen het risico op onvruchtbaarheid en miskraam verhogen. Een tekort komt in Nederland zelden voor.

Enkele bronnen van selenium zijn paranoten, eieren en wild gevangen vis.

Zink

Lagere zinkgehaltes zijn gevonden bij vrouwen die de pil gebruiken in vergelijking met vrouwen die dat niet doen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan veranderingen in absorptie, weefselvernieuwing of uitscheiding.

Zink is een nutriënt dat vaak wordt uitgeput tijdens de zwangerschap. Het is aangetoond dat een zinktekort de geestelijke gezondheid en het welzijn van moeders kan beïnvloeden. Daarnaast zijn lagere zinkgehaltes in verband gebracht met moeilijker zwanger kunnen worden.

Goede bronnen van zink zijn onder meer zeevruchten, oesters, noten, zaden en eieren.

Anticonceptie en sport

De onderzoekers verdeelden 73 vrouwen in de leeftijd 18-31 in twee groepen. 34 van hen gebruikte de pil, de overige 39 niet. Beide groepen doorliepen een trainingsprotocol van 10 weken gericht op het hele lichaam. Ze trainden drie keer per week, deden 3 sets van 6 tot 10 herhalingen met dezelfde intensiteit.

De groep die de pil gebruikte, won gemiddeld 1 kilo aan vetvrije massa. Vetvrije massa is het deel van het totale lichaamsgewicht dat bestaat uit spierweefsel, botten en vocht. De groep die niet aan de pil was won gemiddeld ruim 1,6 kilo aan vetvrije massa, zestig procent meer dus

Een verklaring voor dit verschil kan zijn dat de anabole (dus spier-bouwende) hormonen in lagere hoeveelheden voorkwamen in het bloed van de vrouwen die aan de pil waren.

De voordelen van de pil zijn natuurlijk dat je minder bloed verliest en dat je de menstruatie kunt plannen.

Met deze blog willen we niet zeggen dat de pil slecht is en dat je ermee moet stoppen. Deze blog is gemaakt om mensen erop te wijzen dat dit mogelijke gevolgen kunnen zijn van de anticonceptiepil en waar op gelet kan worden of rekening mee kan worden gehouden in de dagelijkse voeding. Dit betekent ook niet dat iedereen die gebruik maakt van de anticonceptiepil klachten krijgen van een lagere hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen.

 

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief