Blijf op de hoogte

  • Elke week een nieuwe blog!
  • Geschreven door Nikky, stagiair opleiding voeding en diĆ«tetiek
  • Volg Fitland ook op social media

Koolhydraten

Gepubliceerd op 10-10-2022

Koolhydraten of suikers worden vaak gezien als de grote boosdoener als het om afvallen gaat. Maar zijn koolhydraten nou echt zo slecht voor je zoals iedereen beweert?

Lees meer

 

Vetten

Gepubliceerd op 17-10-2022

Net als koolhydraten zijn vetten niet de beste vriend van mensen als het aankomt op afvallen en gezondheid. Maar vetten horen net als koolhydraten ook bij de macronutriënten (macro’s). Je lichaam heeft alle macro’s nodig, dus ook vetten. In deze blog ga ik uitleggen waarom vetten zo belangrijk zijn en dat het geen dikmakers hoeven te zijn.

Lees meer
 

 

Eiwitten

Gepubliceerd op 24-10-2022

Het volgende macronutriënt waar ik het over ga hebben is eiwit. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Dit is een naam die vaak bekend is onder de sporters.Er wordt namelijk veel gedacht dat eiwitten alleen belangrijk zijn voor de mensen die veel krachttraining doen en spieren willen opbouwen. Niets is minder waar! In deze blog vertel ik waarom eiwitten belangrijk zijn voor iedereen. 

Lees meer

 

Vezels

Gepubliceerd op 31-10-2022

In de blog over koolhydraten heb ik voedingsvezels al eens genoemd. Vezels zijn koolhydraten die niet door de darm kunnen worden opgenomen en worden verteerd. Ze hebben wel enorm veel gezondheidsvoordelen. Het is daarom erg belangrijk om voldoende vezels te eten. Dit kan best eenvoudig zijn.

Lees meer

 

Vitaminen

Gepubliceerd op 7-11-2022

Vitamine A, C, E, enz. We kennen ze allemaal en weten allemaal dat ze goed zijn voor je. Toch zijn we er veel minder mee bezig dan met het eten van de macro’s. Dit komt omdat er veel minder kennis is over vitaminen. Wat zijn de functies van die vitaminen? Wat gebeurt er als ik te veel of te weinig vitaminen eet? Waar zitten de meeste vitaminen in? Al deze vragen worden beantwoord in deze blog.

Lees meer

 

Cholesterol en Bloeddruk

Gepubliceerd op 14-11-2022

Er zijn heel veel verschillende ziektes een aandoeningen. Heel veel van deze aandoeningen zijn onder controle te houden met voeding. Denk aan het verminderen van de zoutinname of het beperken van de inname van verzadigd vet. In deze blog ga ik het hebben over een verhoogd cholesterol en een verhoogde bloeddruk en hoe je dit kan voorkomen/ verminderen d.m.v. voeding. 

Lees meer

 

Diabetes

Gepubliceerd op 21-11-2022

Diabetes, ofwel suikerziekte, komt veel voor bij mensen. Je hebt diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 1 is moeilijk te voorkomen of onder controle te houden met voeding. Diabetes type 2 daarentegen wel. Ik heb het hier in de vorige blogs wel eens over gehad. Nu ga ik er wat dieper op in, dus lees vooral verder. 

Lees meer

 

Starten met gezond eten

Gepubliceerd op 30-11-2022

Gezond eten wordt steeds populairder onder de mensen. Toch is er nog best veel gebrek aan kennis over wat gezonde voeding is en hoe je ermee start. In deze blog geef ik tips hoe je makkelijk kan beginnen aan het creëren van een gezond voedingspatroon en hoe je dit ook volhoudt, want daar draait het uiteindelijk allemaal om. 

Lees meer

 

 

Voedingsfeiten- en fabels

Gepubliceerd op 05-12-2022

Er zijn een hele hoop voedingsfabels de wereld in geholpen die niet waar zijn. Ook zijn er een heleboel feiten waar mensen zich vaak niet van bewust zijn. In deze blog benoem ik een paar feiten en fabels waar vaak onduidelijkheid in is. 

Lees meer

 

Spijsvertering

Gepubliceerd op 08-12-2022

Het eten dat je binnenkrijgt moet allemaal worden verteerd. De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. Vanaf de mond tot de anus is voeding 24 tot 28 uur onderweg. Tijdens de vertering kan het lichaam alle voedingsstoffen via de darmen opnemen in het bloed. 

Lees meer

 

Energiebehoefte

Gepubliceerd op 19-12-2022

Hoeveel kilocalorieën moet je eten op een dag en hoe reken je dat uit? In deze blog wordt dit allemaal uitgelegd!  

Lees meer

 

Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch

Gepubliceerd op 23-12-2022

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die vegetarisch, veganistisch of flexitarisch gaan eten. Dit houdt in dat er geen vlees of andere dierlijke producten meer worden gegeten. Hierdoor krijg je sommige macronutriënten en micronutriënten moeilijker binnen. Denk aan vitamine B12, vitamine B1, eiwitten en ijzer. 

Lees meer

 

Invloed van training

Gepubliceerd op 02-01-2023
 

Als mensen gaan trainen dan hebben ze meestal een doel gesteld voor zichzelf. Dit kan het vergroten van het uithoudingsvermogen zijn, het vergroten van kracht, het verstevigen van de spieren, enz. In deze blog wordt er kort benoemd welke veranderingen in het lichaam plaatsvinden onder invloed van training. Met name de veranderingen die van invloed zijn op de toename van kracht of het vergroten van het uithoudingsvermogen. 

Lees meer

 

Ketogeen dieet

Gepubliceerd op 11-01-2023
 

“Je zal versteld staan hoe snel je je fitter en beter gaat voelen” (Foodsisters). Een van de vele beloftes die gemaakt worden als je een ketogeen dieet start. Het dieet is vooral geliefd onder mensen die snel willen afvallen. Er worden positieve dingen gezegd over het ketogeen dieet, maar is het eigenlijk wel zo’n gezonde keuze?

Lees meer

 

 

Alcohol

Gepubliceerd op 16-01-2023
 

Een groot deel van de mensen drinkt dagelijks alcohol. Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas alcohol op een dag. Een te grote hoeveelheid alcohol kan nadelige gevolgen hebben. Daar gaan we het onder andere in deze blog over hebben. 

Lees meer

 

Intermittent Fasting

Gepubliceerd op 23-01-2023
 

Intermittent fasting is een dieet waarbij het van belang is wanneer je eet en niet wat je eet. Fasting betekent ‘vasten’ in het Nederlands. Dit houdt in dat je een bepaalde tijd bewust niets of weinig eet en drinkt. Intermittent betekent ‘periodieke’. Het dieet heet letterlijk periodiek vasten. Je eet dus voor een bepaalde periode niets of heel weinig. Dit kun je op verschillende manieren doen. 

Lees meer

 

 

Cafeïne

Gepubliceerd op 06-02-2023
 

Iedereen kent cafeïne omdat het in koffie zit. Ook zit er cafeïne in thee, energydranken, cola, chocola en chocolademelk. Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.

Lees meer

 

Water

Gepubliceerd op 14-02-2023
 

Iedereen drinkt water. Het is een gezonde manier om je lichaam te hydrateren. Water heeft veel voordelen: het is gezond, bevat geen calorieën, is goed voor het milieu, het is niet slecht voor je tanden en het is overal verkrijgbaar. Het advies is om ongeveer 1,5L tot 2L water te drinken op een dag. Als het warm is, als je sport of als je zwanger bent dan heb je meer vocht nodig. 

Lees meer

 

Zuivel

Gepubliceerd op 21-02-2023

Zuivel is een verzamelnaam voor melk en melkproducten en komt van koeien (en schapen, geiten en soms zelfs paarden). Voorbeelden van zuivel zijn yoghurt, karnemelk, boter en kaas. Zuivelproducten horen bij een gezond voedingspatroon en staat daarom in de schijf van vijf. Zuivel heeft e­ffecten op de nutriëntenstatus, en op het risico van chronische ziektes, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes mellitus type 2. Ook levert het goede voedingsstoffen, zoals de vitamines B1, B12 en calcium.

Lees meer

 

Anticonceptiepil en voedingsstoffen

Gepubliceerd op 28-02-2023

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die de anticonceptiepil slikken sneller een tekort hebben aan vitamine B6, vitamine B11, magnesium, selenium en zink. Dit komt omdat de pil het lichaam van essentiële voedingsmiddelen ‘berooft’. Als je last hebt van bijwerkingen van de pil zoals een slecht humeur en vermoeidheid dan kan dat het gevolg zijn van de hormonen, maar ook zeker van een gebrek aan voedingsstoffen.

Lees meer

 

Creatine

Gepubliceerd op 06-03-2023

Creatine is een lichaamseigen stof die betrokken is bij de energievoorziening van je spieren; creatine voorziet je spieren van energie. Je lichaam maakt zelf 1 tot 2 gram creatine per dag aan. De rest komt binnen via je voeding. Met name via vlees en vis. In deze blog wordt er uitgelegd wat creatine is, wanneer je het gebruikt en voor wie het product aan te raden is.  

Lees meer

 

Ondervoeding

Gepubliceerd op 14-03-2023

Er wordt veel aandacht besteed aan mensen met overgewicht. Overgewicht heeft veel negatieve gevolgen, maar ondervoeding en ondergewicht kunnen ook leiden tot ziektes of soms zelfs erger. Toch hoef je niet per se ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn. In deze blog hebben we het over de oorzaken van ondervoeding en de gevolgen.

Lees meer

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief