In deze blog gaat het over 2 aandoeningen wat betreft voeding: coeliakie en lactose-intolerantie. Bij deze aandoeningen kan het lichaam niet tegen gluten en lactose. In de nieuwe blog wordt hier verder op in gegaan, dus lees de blog snel!

Coeliakie

Coeliakie (spreek uit als: seu-lia-kie), is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam reageert op gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Het immuunsysteem van een persoon met coeliakie herkent gluten als een vijandige stof en maakt antilichamen aan tegen het eiwit. Deze antilichamen beschadigen vervolgens de bekleding van de dunne darm, waardoor nutriënten niet goed kunnen worden opgenomen zoals ijzer en vitamine B12. Dit leidt tot symptomen, zoals buikpijn, diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. Bij kinderen kan het een groeiachterstand veroorzaken. De ernst van de klachten varieert van weinig klachten, tot ‘vage’ klachten, tot hevige klachten.  

Coeliakie is een chronische ziekte die niet kan worden genezen en waarvan de oorzaak nog onbekend is. De enige behandeling is een glutenvrij dieet, wat betekent dat alle voedingsmiddelen die gluten bevatten moeten worden vermeden. Het kan moeilijk zijn om deze voedingsmiddelen te vermijden omdat gluten in veel voedingsmiddelen wordt gebruikt als bindmiddel, vulmiddel of als smaakversterker.

Bronnen van gluten

Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals in brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta. Ook zit het in producten waarin een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt.

Gluten kan ook in andere producten zitten, bijvoorbeeld:

Sommige vitaminesupplementen en medicijnen. Het is daarom aan te raden de verpakking te checken als je vitamines slikt.

 • Rokerstandpasta en kleefpasta voor gebitsprotheses. Gewone tandpasta is altijd glutenvrij.
 • Sommige knutselmaterialen en behanglijm. Dat kan vooral bij kleine kinderen een punt van aandacht zijn, omdat ze gemakkelijk van alles in hun mond stoppen.
 • Diervoeding. Was daarom altijd je handen nadat je een (huis)dier eten hebt gegeven.
 • Wegwerpservies en -bestek dat gemaakt is van tarwezemelen. Dit bevat namelijk gluten. Via deze borden of het bestek kan er gluten in je eten of drinken terechtkomen, en dat kan klachten veroorzaken

Of: er zijn steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar in de supermarkten, waardoor het vrij eenvoudig is om gluten te vermijden.
Glutenvrije dieetproducten zijn herkenbaar aan het 'Crossed Grain' keurmerk op de verpakking.

Lactose intolerantie

Lactose intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om lactose - de suiker dat van nature voorkomt in melk - af te breken. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid. In deze blog zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties van lactose intolerantie bespreken.

Oorzaken

Lactose intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase, het enzym dat lactose afbreekt. Dit tekort kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetische aanleg, veroudering, ziekte of beschadiging van de darmwand. Sommige mensen worden geboren met een tekort aan lactase en ontwikkelen symptomen van lactose intolerantie vanaf de geboorte. Anderen kunnen lactose intolerantie ontwikkelen na een infectie of een operatie aan de darmen.

Symptomen

De symptomen van lactose intolerantie kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid. Andere symptomen kunnen zijn misselijkheid, braken, krampen en een verstoorde darmflora. De ernst van de symptomen is afhankelijk van de hoeveelheid lactose die wordt geconsumeerd, evenals van de persoonlijke tolerantiegrens.

Behandelingsopties

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor de behandeling van lactose intolerantie. Een van de meest voorkomende opties is het vermijden van voedingsmiddelen die lactose bevatten, zoals melk, kaas en yoghurt. Er zijn echter veel lactosevrije of lactosearme alternatieven beschikbaar, zoals sojamelk en lactosevrije yoghurt. Daarnaast zijn er lactase supplementen beschikbaar die kunnen worden ingenomen voordat voedingsmiddelen met lactose worden geconsumeerd om de symptomen te verminderen. Deze supplementen bevatten lactase, waardoor het lichaam het lactose beter kan afbreken. Deze supplementen worden als pillen verkocht en kun je bij de drogist kopen. Vraag wel eerst advies aan een professional, want het verschilt per persoon hoeveel je ervan nodig hebt.

Bronnen van lactose

 • Melk en karnemelk
 • Chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken zoals Rivella en Taksi 
 • Geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk 
 • Zachte geiten- en schapenkaas
 • Smeltkaas, smeerkaas, zachte buitenlandse kaas, verse kaas en Hüttenkäse 
 • Yoghurt, kwark en kefir
 • Vla, pap, pudding en mousse
 • Slagroom, zure room en crème fraîche 

Mensen met coeliakie kunnen ook last krijgen van lactose intolerantie. Dit komt omdat er bij coeliakie een verminderde productie van spijsverteringsenzymen is. Hierdoor is de hoeveelheid lactase ook minder, waardoor lactose minden goed kan worden afgebroken en klachten ontstaan.

Lactose intolerantie is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase, het enzym dat lactose afbreekt. Het vermijden van voedingsmiddelen die lactose bevatten en het gebruik van lactase supplementen zijn effectieve behandelingsopties voor mensen met lactose intolerantie. Door het beheersen van de symptomen kunnen mensen met lactose intolerantie genieten van een gevarieerd en gezond dieet.

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief