De laatste grote maaltijd eet je ongeveer 2 tot 3 uur voor het sporten. Als dit niet mogelijk is of wil je liever nog een snack eten voor het sporten, dan zou je dit een uur tot 45 minuten voor het sporten kunnen doen. Het belangrijkste hierbij is, is dat de maaltijd en de snack zoveel mogelijk bestaat uit koolhydraten. Dit is omdat vetten en eiwitten er veel langer over doen om te verteren en daar heb je eigenlijk niks aan tijdens je workout. Koolhydraten zijn echt de belangrijkste voedingsbron voor je training.

Voorbeelden:

  • Krentenbol
  • Ontbijtkoek
  • Fruit (banaan)
  • Mueslireep

Toast met hummus en kipfilet

Dit receptje is super makkelijk en heel lekker. Het enige wat je hoeft te doen is brood roosteren, hummus naar keuze er op en kipfilet. Je kan er voor kiezen om het nog af te toppen met sla. Deze snack, of maaltijd als je meerdere boterhammen eet, bevat genoeg koolhydraten om er tijdens je training van te profiteren.

Rijstwafel met banaan en pindakaas

In een rijstwafel zitten ook veel koolhydraten. Je kan je rijstwafel beleggen met alles wat je lekker vindt. Een voorbeeld is rijstwafel met pindakaas, plakjes banaan en chiazaadjes. Hier kan je variaties mee maken door bijvoorbeeld amandelpasta te gebruiken in plaats van pindakaas of een toast in plaats van een rijstwafel.

Havermoutpap

Havermout is een hele goede bron van koolhydraten. In de blog met gezonde recepten heb ik een receptje van havermoutpap gezet. Perfect om voor het sporten te eten!

Na het sporten

Na je training zijn eiwitten het belangrijkst. Ook koolhydraten zijn belangrijk om weer aan te vullen, want die heb je veel verbruikt tijdens je training. Eiwitten vind je vooral in ei, zuivel, peulvruchten, vlees, vis en gevogelte. Je kan na het sporten bijvoorbeeld een avocado toast maken. Dit recept staat ook in mijn blog met gezonde recepten. Een andere eiwitrijke maaltijd is een kwarkbowl of smoothiebowl met toppings. Doe er bijvoorbeeld lekker blauwe bessen in met wat granola en pindakaas.