Amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten zijn allemaal soorten noten. In noten zitten ijzer, vitamine E en vitamine B1. Ook is het voor vegetariërs en veganisten een gezond alternatief. Het grootste voordeel van noten is dat het veel onverzadigde vetten bevat. In de blog over vetten worden alle voordelen hiervan genoemd. Het verlaagt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten. Daarom staan ze in de schijf van vijf. Let hierbij wel op dat het ongezouten noten zijn.

Notenallergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem reageert specifiek op het aminozuur (eiwit) dat in 1 of meerdere soorten noten zit. Pinda’s zijn officieel geen noten, waardoor je niet altijd voor noten én pinda’s allergisch bent.  

Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, jeukende bulten of zelfs zwellingen in het gezicht en keel.

Allergie kan voorkomen bij:

  • Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
  • Noten gebruikt in distillaten voor sterk alcoholische dranken
  • Amandelen en walnoten gebruikt als smaakstof in sterk alcoholische dranken
  • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
  • Pinda (aardnoten) en producten op basis van pinda

Het advies is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. 100% notenpasta telt ook mee als noten.

Verschil tussen rauwe, gebrande en geroosterde noten

Een rauwe noot is een walnoot of hazelnoot die je nog moet kraken. Ze zijn verder niet bewerkt. Daarom bevatten ze nog alle aminozuren en andere voedingsstoffen die ze al hadden toen ze nog aan de boom hingen. Denk aan vitamine E, folaat (de natuurlijke vorm van vitamine B12), zink, koper, magnesium en selenium. Ook gezonde vetzuren, zoals omega 3, vind je in rauwe noten. Net als antioxidanten die onze cellen beschermen.

Rauwe noten bevatten veel vezels, waardoor ze best taai kunnen zijn. Je moet dus echt even kauwen. Ze zijn over het algemeen ook niet zo knapperig, eerder zacht. Rauwe noten hebben dus geen uitgesproken notensmaak. Dat verandert als je noten gaat branden of roosteren.

Gebrande noten hebben een duidelijke notensmaak en zijn lekker knapperig. Het lijkt alsof door het verhitten de smaak pas echt vrijkomt. Deze noten zijn kort gefrituurd in olie, waardoor je zou denken dat ze veel vetter zijn dan rauwe noten. Toch is dat niet zo. Noten bevatten namelijk van zichzelf al behoorlijk wat vet en kunnen niet meer zoveel vet opnemen. Daarom zijn gebrande noten niet veel vetter dan rauwe noten. Ze bevatten wel wat meer calorieën.

Afhankelijk van het soort vet waarin ze gefrituurd zijn, bevatten gebrande noten meer omega 6-vetzuren dan rauwe noten. Omega 6-vetzuren vind je in vrijwel alle plantaardige oliën. Van omega 6-vetzuren krijgen we vaak al meer dan voldoende binnen, waardoor de balans tussen omega 3 en 6 in ons lichaam verstoord raakt. Dat is iets om rekening mee te houden als je kiest voor gebrande noten.

Door noten te verhitten, nemen hun voedingsstoffen af. Dat is de reden dat ze niet meer alle aminozuren, vitamines en mineralen bevatten. Gebrande noten eet je dus echt voor de smaak en niet zozeer voor de voedingswaarde. 

Je hebt bij gebrande noten de keuze tussen de gezouten en ongezouten variant. Vaak krijgen we al meer dan genoeg zout binnen op een dag, dus voor je gezondheid kies je het beste voor ongezouten noten. 

Hetzelfde geldt voor geroosterde noten. Geroosterde noten zijn net als gebrande noten verhit. Het verschil is dat er geen olie voor is gebruikt. Geroosterde noten worden dus niet gefrituurd, maar in de oven verhit. Dat klinkt een stuk gezonder dan frituren en dat is het ook. In tegenstelling tot gebrande noten bevatten geroosterde geen extra vet en calorieën.

Door het verhitten zijn ook waardevolle voedingsstoffen verloren gegaan. De smaak is een stuk voller dan rauwe noten en ze zijn knapperiger. Als je noten wilt eten omdat je een gezond voedingspatroon wilt dan kun je het beste rauwe noten eten.  

Dus, noten zijn ontzettend gezond en passen ook zeker in een gezond voedingspatroon. Let wel op dat je, zoals bij alles, niet te veel ervan eet. Noten bevatten namelijk veel calorieën en vet. Je komt altijd aan als je in een calorieoverschot zit, dus ook als je gezonde, maar calorierijke voeding binnenkrijgt.

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief