In de blog over koolhydraten heb ik voedingsvezels al eens genoemd. Vezels zijn koolhydraten die niet door de darm kunnen worden opgenomen en worden verteerd. Ze hebben wel enorm veel gezondheidsvoordelen. Het is daarom erg belangrijk om voldoende vezels te eten. Dit kan best eenvoudig zijn. Vind je het lastig om voldoende vezels te eten of heb je er eigenlijk nog nooit over na gedacht, omdat je geen idee hebt waar die vezels nou goed voor zijn? Ik ga dat in deze blog allemaal uitleggen. Wie weet kunnen vezels door kleine aanpassingen in je dagelijkse voeding een hoop voordelen opleveren.

Wat zijn vezels?

Voedingsvezel is eigenlijk een verzamelnaam voor koolhydraten die niet door de darm kunnen worden opgenomen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 30 tot 40 gram.

Vezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Maar voor wat dan?

Ten eerste is de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Dit komt mede doordat vezels de LDL-cholesterol verlagen (kijk de blog over vetten voor uitleg over de cholesterol).

Ook is er uit onderzoek gebleken dat mensen met voldoende vezels in de dagelijkse voeding een 15% kleinere kans hebben op diabetes type 2 (suikerziekte).

Verder zorgen vezels voor een goede darmwerking. Dit komt doordat vezels als een soort spons werken die water uit de ontlasting vasthouden. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting een goede substantie heeft. Zonder vezels kan je diarree of juist verstopping krijgen, omdat te weinig water uit de ontlasting wordt gehaald of te weinig water aan de ontlasting wordt toegevoegd.

Tot slot zorgen vezels voor het behouden van een gezond gewicht. Dit komt vooral omdat je van vezels een vol gevoel hebt na de maaltijd en dus niet te veel wilt eten, want je hongergevoel blijft langer weg.

Tips

Vezels zitten voornamelijk in peulvruchten, volkorenpasta, volkorenbrood, zilvervliesrijst, groente, fruit en noten. Zie ook de bijgevoegde afbeelding.

Tips om meer vezels binnen te krijgen zijn bijvoorbeeld wit brood vervangen door volkorenbrood, witte rijst vervangen door zilvervliesrijst, witte pasta vervangen door volkorenpasta, enz.

Zorg er verder voor dat je per dag minimaal 250 gram groente eet en 2 stuks fruit eet. Ook kun je vaak peulvruchten toevoegen aan de maaltijd. Peulvruchten kunnen vaak ook dienen als vleesvervanger. Tot slot helpt het om elke dag, als bijvoorbeeld je tussendoortje, een handje noten te eten. Zo krijg je ook gelijk je goede vetten binnen.

Vezels eten heeft zoveel voordelen. Het verlaagt het risico op verschillende ziektes, maar ook als je op gewicht wilt blijven heeft het voordelen. De tips die hierboven zijn genoemd zouden je goed kunnen helpen om aan de aanbevolen vezelinname te komen. Probeer het eens en wie weet werkt het goed voor je!

 

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief