Corona, gelukkig zijn we er zo goed als van af, maar het komt nog zeker voor. Mensen die Corona hebben gehad hebben waarschijnlijk weinig kunnen bewegen en hadden veel gebrek aan energie. Het is daarom erg belangrijk voor je herstel om goed te eten en veel te bewegen. Je bent misschien ook afgevallen, doordat de ziekte veel energie vergt. Je lichaam heeft dan meer eiwitten en energie nodig dan dat je met je voeding binnenkrijgt. In deze blog gaan we uitleggen hoe voeding je kan helpen bij het herstel van Covid-19.

Energie

Het is belangrijk om genoeg calorieën binnen te krijgen om ervoor te zorgen dat je niet nog meer afvalt en juist aan kan sterken. Je spieren hebben het zwaar te verduren gehad, omdat er te weinig bouwstoffen voor de spieren binnenkwamen door de voeding. Hierdoor is de spiermassa waarschijnlijk afgenomen. De spieren moeten door een toename van de inname van calorieën, eiwitten en beweging weer opgebouwd worden.

Eiwitten

Zoals hierboven is benoemd, moeten er voldoende eiwitten worden gegeten. Voor de mensen die onze blogs consequent lezen, weten inmiddels hoe belangrijk eiwitten zijn voor je gezondheid. Niet alleen voor het opbouwen van spiermassa, maar ook om het verlies van spiermassa te voorkomen door bijvoorbeeld ontstekingen in het lichaam. Brandwonden, infecties en ziekten met koorts e.d., zoals Covid-19 verbruiken veel eiwitten en energie en het is van belang om deze bij te vullen via de voeding.

Beweging

Het is van belang om de spieren weer aan het werk te zetten, zodat ze weer sterker kunnen worden. Je hoeft hierbij niet per se met gewichten te gooien, maar dit kan ook gewoon door te gaan hardlopen, fietsen, zwemmen, bodyweight oefeningen te doen, enz. Hiermee belast je ook je spieren, waardoor ze weer aansterken.

COPD

Er zijn aandoeningen die ongeveer dezelfde behandeling hebben. Dit is zo bij COPD. Hier zijn de longen beschadigd waardoor het ademen moeilijker gaat. Hierdoor krijg je minder zuurstof binnen. Bij chronische bronchitis, wat onderdeel is van de ziekte COPD, zijn de bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen, daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem of emfyseem, wat het andere onderdeel is van COPD, gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt en dat je afvalstoffen weer kunt uitademen.

Klachten van COPD zijn benauwdheid, aanhoudende hoest, piepende ademhaling, ophoesten van slijm, kortademigheid, weinig spierkracht en gewichtsverandering. Deze symptomen lijken heel er op die van Corona. De behandeling komt ook overeen met die van Covid-19, namelijk eiwit verrijkt, energieverrijkt als er sprake is van ondergewicht en genoeg beweging om spiermassaverlies te voorkomen. Helaas is de ziekte COPD niet meer te genezen, maar kan er alleen worden gekeken naar het verminderen van de klachten.

Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen is dus belangrijk om het herstel van Covid-19 te versnellen. Ook helpt het om de klachten van COPD te verminderen. Alleen meer eiwitten eten, meer calorieën eten en meer bewegen is natuurlijk niet altijd de oplossing. Soms is de ziekte wat heftiger en moeten er medicijnen worden voorgeschreven of moet er een andere behandeling worden toegepast.

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief