Over zoetstoffen zijn er veel meningsverschillen en onduidelijkheden. De zoetstoffen kunnen een gezond alternatief zijn voor suiker, want suiker bevat calorieën en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. In deze blog gaan we de verschillende typen zoetstoffen, hun gebruik, hun voor- en nadelen, en de wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd om hun veiligheid te bewijzen, bespreken.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn de kunstmatige of natuurlijke substituten voor suiker die we in onze voeding gebruiken. Vaak worden ze gebruikt door mensen die willen afvallen of die specifieke gezondheidsproblemen hebben, zoals diabetes, waar suiker niet in aanzienlijke hoeveelheden kan worden gegeten of gedronken. Deze zoetstoffen worden meestal toegevoegd aan frisdranken, kauwgom, yoghurt, desserts, snoepjes, energierepen, zuivelproducten, en nog veel meer. In tegenstelling tot suiker bevatten de meeste zoetstoffen weinig tot geen calorieën, waardoor ze populair zijn bij mensen die op hun calorie-inname willen letten.

De verschillende soorten zoetstoffen

Er zijn veel verschillende soorten zoetstoffen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende zoetstoffen zijn:

  1. Aspartaam: Deze zoetstof wordt gebruikt in tal van voedingsmiddelen en dranken en is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. Het bevat geen calorieën en wordt vaak gebruikt in dranken, zoals frisdranken, koffie, thee en sappen. Er gaan geruchten dat je kanker kan krijgen van deze stof. Uit studies is gebleken dat dit niet het geval is.
  2. Sucralose: Dit is een andere zoetstof, die ongeveer 600 keer zoeter is dan suiker. Het bevat geen calorieën en wordt vaak gebruikt in bakmixen, yoghurt, pudding en andere desserts.
  3. Stevia: Dit is een natuurlijke zoetstof die is afgeleid van de bladeren van de Stevia plant. Het is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en bevat nauwelijks calorieën. Het wordt gebruikt in voedingsmiddelen, zoals kauwgom, dranken, en koolhydraatarme producten.
  4. Natuurlijke zoetstoffen: Dit zijn alle zoetstoffen die van nature voorkomen in voedsel. Denk bijvoorbeeld aan honing, agavesiroop of ahornsiroop. Het lichaam verwerkt deze zoetstoffen op dezelfde manier als suiker, dus ook deze moeten met mate worden geconsumeerd.

De voor- en nadelen van zoetstoffen

Zoetstoffen bieden verschillende voordelen voor de gezondheid van mensen die hun inname van suiker willen beperken en calorieën willen besparen. De meest voor de hand liggende voordelen zijn de vermindering van calorieën en de glycemische index, wat gunstig is voor mensen met diabetes. De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Nog een voordeel is dat zoetstoffen geen gaatjes veroorzaken. Als er zoetstoffen in frisdrank zitten dat kunnen er alsnog wel gaatjes ontstaan door de zuren uit de frisdrank.

Verder zorgen zoetstoffen er niet voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Suiker zorgt hier wel voor. Het is dus voor mensen met diabetes een gunstig alternatief.

De zoetstoffen worden eerst goedgekeurd op veiligheid door de EFSA voordat ze in de producten mogen worden verwerkt.

Een nadeel kan zijn dat zoetstoffen invloed op de smaakontwikkeling kunnen hebben. De constante blootstelling aan zoetstoffen kan bijdragen aan de ontwikkeling van zoete smaakvoorkeuren en kan daardoor de smaakontwikkeling bij kinderen beïnvloeden.

Ook hebben sommige zoetstoffen bijwerkingen. Er zijn rapporten van maagproblemen, diarree en zelfs migraine bij grote consumptie van bepaalde zoetstoffen, zoals sorbitol en aspartaam. Deze bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal mild.

Daarnaast kan het gebruik van zoetstoffen ook leiden tot meer trek in zoete voedingsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen ervoor zorgt dat mensen later meer calorieën innemen doordat ze meer snacken, wat uiteindelijk hun gewichtstoename kan beïnvloeden

Zoetstoffen hebben dus positieve en negatieve gevolgen. Als je er niet super veel van eet, dan is het niet schadelijk. Wees dus niet bang als je zero producten eet of drinkt, want aan de zoetstoffen zal het in ieder geval niet liggen!

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief