Er zijn heel veel verschillende ziektes een aandoeningen. Heel veel van deze aandoeningen zijn onder controle te houden met voeding. Denk aan het verminderen van de zoutinname of het beperken van de inname van verzadigd vet. In deze blog ga ik het hebben over een verhoogd cholesterol en een verhoogde bloeddruk en hoe je dit kan voorkomen/ verminderen d.m.v. voeding.

Hypercholesterolemie

Bij hypercholesterolemie (ook wel hyperlipidemie genoemd) is je cholesterol verhoogd. Dit betekent dat je een totaalcholesterol hebt van boven de 5,0 mmol. Naast de totaalcholesterol wordt er gekeken naar de HDL-cholesterol. In de blog over vetten heb ik het gehad over de LDL-cholesterol en de HDL-cholesterol. Mocht je even niet meer weten hoe dit zat, lees dan de blog over vetten! Wat de HDL-cholesterol doet, is letterlijk het opruimen van de slechte cholesterol uit het bloed, waardoor er geen ophopingen ontstaan in het bloed. Het is dus belangrijk om genoeg HDL-cholesterol in je bloed te hebben. Als je dit niet hebt dan gaat al die LDL-cholesterol ophopen, waardoor de bloedvaten zo dicht komen te zitten dat er geen bloed meer doorheen kan stromen (zie de afbeelding). Wanneer dat gebeurt, krijg je een hartinfarct. Dit gebeurt niet heel snel, maar het is wel belangrijk om op te letten. Om erachter te komen of je cholesterol verhoogd is kun je dit laten testen d.m.v. een bloedonderzoek. 

Wat kun je doen om je cholesterol te verlagen?

De oorzaak van een te hoog cholesterol is het eten van te veel verzadigd vet, alcohol, roken, overgewicht en te weinig beweging, maar het kan ook erfelijk zijn. Het is vaak makkelijk om te weten wat je moet veranderen als je de oorzaken weet. Om de cholesterol te verlagen kan je dus beginnen met het eten van minder verzadigd vet (in mijn blog over vetten heb ik het daarover gehad). Verder is het belangrijk dat je blijft bewegen. In de richtlijnen staat 150 minuten per week matig tot intensieve inspanning en tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Ook kun je proberen om minder te zitten op een dag. Tot slot kan stoppen met roken ervoor zorgen dat de kans kleiner is dat je last krijgt van hart- en vaatziekten. Roken zorgt er namelijk voor dat de goede HDL-cholesterol wordt verlaagd.

Hypertensie

Een verhoogde bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Als je bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg dan is je bloeddruk verhoogd. Als je last hebt van hypertensie dan heb je vrijwel geen klachten. Dit maakt het juist zo gevaarlijk. De gevolgen zijn hartfalen, hartinfarct of een beroerte. Risicofactoren zijn overgewicht, verhoogde zoutinname, roken, stress, hogere leeftijd (> 60 jaar), alcoholgebruik en te weinig beweging.

Om de bloeddruk te verlagen is het belangrijk om de zoutinname te beperken tot 6 gram per dag. Te veel zout zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor er meer vocht in de bloedvaten komt. Hierdoor staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen.

Daarnaast is het van belang om niet te veel cafeïne binnen te krijgen, want cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk. De aanbeveling is maximaal 400 mg per dag. In een kopje koffie zit ongeveer 60 mg cafeïne.

Als je last hebt van overgewicht en een verhoogde bloeddruk dan kan afvallen helpen om de bloeddruk te verlagen. Ook kan stoppen met roken, het verminderen van stress en meer bewegen zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.

Tot slot kan het verminderen van het alcoholgebruik naar maximaal 1 glas per dag bijdragen aan het verminderen van de hypertensie.

Wat opvalt is dat te weinig beweging en overgewicht vaak oorzaken zijn van een bepaalde aandoening. In dit geval kan het zorgen voor een verhoogd cholesterol en een verhoogde bloeddruk. Het voordeel is dat je het grotendeels met voeding kan verminderen. Zo belangrijk is voeding voor je gezondheid!

Door: Nikky Goedegebure

Student Voeding en Diëtetiek

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief