“Je zal versteld staan hoe snel je je fitter en beter gaat voelen” (Foodsisters). Een van de vele beloftes die gemaakt worden als je een ketogeen dieet start. Het dieet is vooral geliefd onder mensen die snel willen afvallen. Volgens het CBS had in 2021 de helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder overgewicht. Veel mensen hebben dus overgewicht en veel van die mensen willen hier iets aan veranderen. Dit kan een reden zijn om het ketogeen dieet een kans te geven. Het dieet houdt in dat je ontzettend weinig koolhydraten inneemt: maar 50 gram per dag bij een inname van 2000 kcal. Daarnaast bestaat rond de 60% van de totale calorieën op een dag uit vet. Er worden positieve dingen gezegd over het ketogeen dieet, maar is het eigenlijk wel zo’n gezonde keuze?

Energie-inname

Als eerste kijken we naar de energie-inname. Voor de berekeningen van de voedingswaarden zijn er 2 weekdagen en 1 weekenddag van het weekmenu dat Food Sisters gebruikt. Zij hebben een menu voor als je ketogeen wilt gaan eten. Het gemiddeld aantal calorieën dat op een dag wordt gegeten is 1616 kcal. De gemiddelde energiebehoefte bij mannen tussen 19 t/m 30 jaar is volgens de Gezondheidsraad 3000 kcal. Bij vrouwen tussen de 19 en 30 jaar is dit 2500 kcal. Het is dus aanzienlijk lager dan de gemiddelde energiebehoefte van mannen en vrouwen. Hierdoor wordt er te weinig energie binnen gekregen. Als deze negatieve energiebalans voor langere tijd in stand wordt gehouden, nemen de vetmassa en skeletspiermassa af. Vooral de afname van skeletspiermassa zorgt voor negatieve gevolgen. Zo neemt bijvoorbeeld het risico op verwondingen toe.

Vetten

Daarnaast staat het ketogeen dieet bekend om zijn hoge vetinname. De vetinname bij het uitgerekende menu is 66,9 energieprocent. Dit is veel hoger dan de aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad. De vetinname bij mensen met een gezond gewicht hoort per dag namelijk tussen de 20 en 40 energieprocent te liggen. Daarnaast is de verzadigde vetinname 19,4 energieprocent. Het maximum voor verzadigde vetten op een dag is 10 energieprocent. De inname van verzadigde vetten is dus te hoog. Als dit dieet voor een langere periode wordt gevolgd, kan de hoge hoeveelheid verzadigde vetzuren voor problemen in het lichaam zorgen (zie de blog over vetten!). Als de inname van verzadigde vetten namelijk toeneemt, neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.

Koolhydraten

De aanbevolen hoeveelheid van koolhydraten ligt tussen de 40 en 70 energieprocent. In het keto dagmenu wordt gemiddeld 33 gram aan koolhydraten gegeten. Dat is ongeveer 8 energieprocent en is dus veel te weinig. Koolhydraten zijn namelijk onze belangrijkste energiebron. Het gevolg van een te lage inname van koolhydraten is dat het lichaam spiereiwit gaat gebruiken als energiebron. Hierdoor neemt de spiermassa af. Lees ook de eerste blog op de Fitland site, over koolhydraten!

Vitamine D

Uiteraard bespreken we ook de veelbesproken vitamine D. Het advies voor vitamine D vanuit de Gezondheidsraad voor 18 tot 69-jarigen is 10 mcg per dag. In ons berekende ketogeen dieet komt er maar 2,9 mcg per dag via de voeding binnen. Dit is bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheid. Als er voor langere periode een vitamine D tekort optreedt, dan ontstaan er klachten. Bij volwassenen leidt het tekort tot een verminderde botmineralisatie. Bootmineralisatie zorgt voor het sterk houden van de botten. Hierdoor kan osteomalacie, onvoldoende verkalking van het bot, ontstaan. Klachten als botverkrommingen en botpijn zijn het gevolg van onvoldoende verkalking van het bot.  

Magnesium

Tot slot hebben we nog magnesium. De ADH van magnesium voor volwassen mannen is 350 milligram en voor volwassen vrouwen 300 milligram. In het keto menu is de gemiddelde hoeveelheid magnesium 223 milligram per dag. Via een ketogeen dieet krijg je dus te weinig magnesium binnen. Als het ketogeen dieet voor een langere periode wordt gevolgd, ontstaan er klachten door het tekort aan magnesium: de eetlust neemt af en mensen ontwikkelen klachten als misselijkheid en zwakte. Na een nog langere tijd treden spierkrampen, prikkelbaarheid en verwarring op. Daarnaast kan het hartritme verstoord raken. Ook kunnen klachten ontstaan die lijken op die van diabetes.

Door het ketogeen dieet treden dus veel tekorten op. Deze tekorten van de energie inname, koolhydraten en vitamine D zorgen voor ernstige tekorten. Door de langdurige inname van de grote hoeveelheid verzadigde vetten neemt ook de kans op hart- en vaatziekten toe. Het ketogeen dieet is dus helemaal niet zo gezond als wordt beweerd. Uit het onderzoek wordt daarom geconcludeerd dat het ketogeen dieet niet aan te raden is.

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief