Intermittent fasting is een dieet waarbij het van belang is wanneer je eet en niet wat je eet. Fasting betekent ‘vasten’ in het Nederlands. Dit houdt in dat je een bepaalde tijd bewust niets of weinig eet en drinkt. Intermittent betekent ‘periodieke’. Het dieet heet letterlijk periodiek vasten. Je eet dus voor een bepaalde periode niets of heel weinig. Dit kun je op verschillende manieren doen.
Er zijn verschillende soorten van intermittent fasting. Je kan bijvoorbeeld om de dag vasten. Hierbij vast je om 24 uur. Tijdens deze 24 uur vasten mag je wel kleine beetjes eten, maar niet meer dan 25 procent van je dagelijkse energiebehoefte.
Ook kun je een aantal dagen in de week vasten. Bij deze manier van vasten kies je zelf hoeveel dagen je vast. De rest van de dagen eet je gewoon normaal.
Tot slot heb je de 16:8 variant. Hierbij vast je 16 uur en eet je binnen 8 uur je gewone maaltijden. Bijvoorbeeld: je ontbijt niet, je eet om 12:00 uur een grotere lunch, om 15:00 uur nog een maaltijd en een avondmaaltijd voor 20:00 uur ’s avonds.
Er zijn weinig onderzoeken beschikbaar over de voordelen voor de gezondheid van intermittent fasting, maar je kan zeker afvallen met dit dieet. Wel moet je zorgen dat je in een calorietekort blijft. Want alleen met een calorietekort kan je gewicht verliezen. Je moet dus minder eten dan wat je verbrandt. Het kan in het begin erg snel gaan met het verliezen van gewicht. Of de mensen het verloren gewicht nog steeds kwijt zijn op langer termijn is niet bekend.
Als je kijkt naar de waarden in het bloed dan kan het dieet gunstige effecten hebben. De totaalcholesterol en de LDL-cholesterol dalen bijvoorbeeld. Ook kan de bloeddruk verlagen als er ook sprake is van gewichtsverlies.
Mensen met overgewicht die aan het dieet gaan beginnen, vallen af. Als je gaat kijken naar de waarden als het dieet een aantal weken is gevolgd, dan zijn deze waarden meestal verbeterd. Dit is vaak niet door het soort dieet, maar door het feit dat er gewicht is verloren. Overgewicht heeft namelijk veel nadelige gevolgen voor de gezondheid, waardoor er automatisch gezondheidsvoordelen optreden wanneer er sprake is van gewichtsverlies.
Toch zijn er wel een paar nadelen. Doordat je een hele tijd niet eet, wordt de relatie tussen honger en verzadiging verstoord. Je hongert jezelf namelijk een tijdlang uit en als je dan weer mag eten, kan je ongezonde voedingskeuzes maken, omdat je zoveel honger hebt. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar over het algemeen werkt de gemiddelde mens op deze manier. Ook heeft voeding de voedingsstoffen die je nodig hebt op een dag. Als je 24 uur lang niks tot weinig eet, krijg je dus ook die voedingsstoffen niet binnen. Dit kan nadelige gevolgen hebben.
Intermittent fasting is geen slecht dieet. Je kan er goed mee afvallen. Afvallen kan ook met een caloriebeperkt dieet, waarbij je wel heel de dag door eet. Voor sommige mensen werkt het intermittent fasting dieet fijn. Dit is persoonlijk. De gezondheidsvoordelen treden niet per se op door intermittent fasting, maar vooral door het gewichtsverlies. Nogmaals, als dit dieet voordelig voor u werkt, dan is daar niks mis mee. Laat u alleen niet wijsmaken dat het een wonder dieet is.
Meld je aan voor de nieuwsbrief