Als mensen gaan trainen dan hebben ze meestal een doel gesteld voor zichzelf. Dit kan het vergroten van het uithoudingsvermogen zijn, het vergroten van kracht, het verstevigen van de spieren, enz. In deze blog wordt er kort benoemd welke veranderingen in het lichaam plaatsvinden onder invloed van training. Met name de veranderingen die van invloed zijn op de toename van kracht of het vergroten van het uithoudingsvermogen.

Krachttraining

Bij krachttraining gaat het allemaal om de weerstand die iemand gebruikt. Hiermee wordt het extra gewicht bedoeld die je lift boven op je lichaamsgewicht. Deze weerstand kan worden geleverd door de fitnessapparaten in de sportschool of door losse gewichten, zoals barbells, dumbells en kettlebells. Ook kun je weerstand verkrijgen door een hoger aantal herhalingen uit te voeren tijdens je training.

Effecten krachttraining:

  • Verkleint de kans op blessures
  • Sterker worden
  • Betere stofwisseling
  • Sterkere botten
  • Gezond hart en gezonde bloedvaten
  • Betere mentale gezondheid

Duurtraining

Uithoudingsvermogen wordt omschreven als:

Het vermogen gedurende langere tijd een bepaalde activiteit vol te houden.

Bij duurtraining wordt de intensiteit niet gemeten door de zwaarte van het gewicht of weerstand, maar door de hoogte van de hartslag. Het woord cardio is afgeleid van het Latijnse woord voor hart. Voorbeelden van duurtraining zijn lopen, fietsen, steppen, crosstraining, roeien en traplopen.

Effecten van duurtraining:

  • Een gezonde bloeddruk bij een verhoogde bloeddruk
  • Betere opname van suiker à voorkomt diabetes
  • Toename HDL-cholesterol (goede)
  • Afname van de totale cholesterol
  • Betere hartfunctie
  • Minder lichaamsvet
  • Minder stress

Intervaltraining

Dan hebben we nog intervaltraining. Het verschil tussen duurtraining en intervaltraining is dat bij intervaltraining de werkperiode, dus het moment dat je bezig bent met de oefeningen, wordt afgewisseld met een pauze. Bij duurtraining heb je geen pauzes. Bij intervaltraining kan een pauze bestaan uit passieve rust. Dan heeft de sporter echt rust en doet helemaal niks. Maar voor een optimaal herstel gaat de voorkeur uit naar een ‘actieve’ rustperiode: dan worden er tijdens deze periode lichte tot matig zware oefeningen uitgevoerd.

Een kenmerk van de pauze bij intervaltrainingen is dat de sporter kan herstellen van de werkperiode ervoor. Waar wel op gelet moet worden is dat de pauze niet te lang mag duren. Als dat zo is dan komt het lichaam volledig tot rust en blijven de hartslag, bloedvoorziening en ademhaling niet op een hoger niveau en moet het lichaam aan het begin van de werkperiode ‘helemaal opnieuw opstarten’.

Spierpijn

Helaas zit er wel een klein nadeel aan training, spierpijn. Door een type training kunnen de spieren namelijk echt beschadigen. Nu denk je misschien: ‘maar dat is toch niet goed?’ Spierpijn is geen blessure, maar er is wel een overeenkomst met een blessure. Je bent namelijk voor een bepaalde periode minder flexibel.

Je hebt vroege spierpijn en verlate spierpijn. Vroege spierpijn is een brandend gevoel in de spieren dat ontstaat tijdens of direct na de belasting. Verlate spierpijn treedt pas na 24 tot 48 uur na de training op. De spieren doen echt pijn, zijn gezwollen, rood en minder belastbaar. De oorzaak hiervan zijn scheurtjes in de spieren. Deze ontstaan voornamelijk door excentrische contracties. Dit zijn bewegingen waar de spier onder spanning wordt verlengd (zie afbeelding).

Er zijn dus verschillende soorten trainingen met totaal andere effecten.

Wil jij ook beginnen met sporten en weet je niet goed welke training bij jouw persoonlijke doelstelling past? Bij Fitland geven we advies op maat en zoeken we de beste training(svormen) om jouw gewenste resultaten te behalen!

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Interesse in een proefles? Klik dan hier!

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief