Heb je last van pijn in je rug?
Rugpijn, en vooral lage rugpijn, is een veelvoorkomende kwaal. Vervelend, want van de continue pijn word je moe en prikkelbaar. Bovendien beperkt de pijn je in je dagelijks leven. Traplopen of zwaar tillen kan bijvoorbeeld lastig(er) gaan. Rugpijn of pijn in de onderrug komt vaak terug en gaat niet altijd vanzelf over. Trek dus op tijd aan de bel bij je fysio. Met de juiste begeleiding van Sportfysio van Lierop weet je wat te doen met jouw rugklachten en voorkom je nieuwe klachten.

Rugklachten-1

Wat zijn rugklachten?
Rugklachten uiten zich op verschillende manieren. Je kunt een doffe, zeurende pijn hebben of juist scherpe pijnscheuten. Soms kun je ook last hebben van tintelingen die uitstralen naar een bil of been. De pijn kan continu aanwezig zijn of alleen opspelen als je lang stil zit, staat of juist beweegt. Rugpijn kan op alle plekken voorkomen, maar de meeste mensen hebben de klachten vooral in de onderrug.

Wat is de oorzaak van je rugklachten?
Rugpijn kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Je hebt je vertild, je hebt lang in een verkeerde houding gezeten, bijvoorbeeld in de auto of achter je bureau, of de rugpijn komt voort uit een sportblessure. In een enkel geval komen de rugklachten voort uit een ziekte of aandoening. Ook overgewicht, stress of zwaar fysiek werk kunnen oorzaken zijn van rugklachten. Bij 90% van de rugklachten is er sprake van a-specifieke lage rugklachten. Dat betekent dat er geen duidelijk medische oorzaak is voor de klachten. Bij 10% is dat wel het geval. Een voorbeeld van een specifieke rugklacht is een rughernia.

Hoe kunnen wij jouw rugklachten verhelpen?
Allereerst onderzoeken we je klacht en beoordelen we of er sprake is van a-specifieke of specifieke rugklachten. Vervolgens analyseren we welke factoren bijdragen aan het ontstaan of het aanhouden van je rugklachten.In beweging blijven is belangrijk. Hoe meer je gewoon blijft bewegen, hoe sneller je herstelt. Sportfysio van Lierop adviseert jou over hoe je -op de juiste manier- kunt blijven bewegen en sporten. Met Sportfysio leren wij je oefeningen om weer soepel en pijnvrij te worden. Om de gewrichten beter te laten functioneren, kan Manuele therapie (‘kraken’ van de rug) helpen. Wat de oorzaak van jouw rugklachten ook is, wij bieden altijd een passend traject om jou weer snel in beweging te krijgen.

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief