Sapkuren (ook wel juice cleanse genoemd) houdt in dat iemand alleen een bepaalde hoeveelheid vruchtensappen mag drinken en verder niets, met uitzondering van water en/of (kruiden)thee. Ook zijn er kuren waar er alleen water en thee zijn toegestaan. Eigenlijk is dit hetzelfde als vasten. Het wordt daarom ook wel sapvasten genoemd. Sapkuren worden gebruikt omdat ze het lichaam zouden reinigen, oftewel detoxen. Maar heeft het lichaam dit echt nodig? En waarom gebruiken mensen nog meer een sapkuur?

Wat doet een sapkuur met je lichaam?

Het idee achter de sapkuur is dat het immuunsysteem een tijdje rust krijgt om alle afvalstoffen uit het lichaam te halen.

Ook gaat bij sapkuren het gewicht door het gebrek aan calorieën omlaag. Sommige mensen beginnen ook aan een sapkuur om doelbewust gewicht te verliezen. Daarbij gaat het in het begin vooral om vochtverlies, bij het verbranden van lichaamsvet komt namelijk water vrij. Al vrij snel daarna zal het lichaam spierweefsel gaan afbreken. Langer sapkuren wordt daarom afgeraden. Een paar dagen aan de sapkuren kan waarschijnlijk geen kwaad, maar heeft weinig nut.

De lever

De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam. Het heeft verschillende functies, zoals;

  • Vorming van gal. De lever vormt gal, die wordt opgeslagen in de galblaas. Als je vet eet, dan trekt je galblaas samen om zo de gal in je dunne darm los te laten. De galvloeistof zorgt in de dunne darm voor afbraak van de vetten.
  • Koolhydraatstofwisseling. In het voedsel dat je eet, zitten onder andere suikers. Deze suikers worden niet allemaal gelijk gebruikt. De suikers worden daarom naar je lever getransporteerd, waar het overschot wordt opgeslagen als glycogeen. Glycogeen kan tijdens inspanning (bijvoorbeeld tijdens sporten) weer worden omgezet in glucose (suikers) voor energie (lees ook de blog over koolhydraten!).
  • Eiwitstofwisseling. Bij de vertering van je voedsel ontstaan aminozuren. Deze aminozuren worden uit je darm in de bloedvaten opgenomen en getransporteerd naar de lever. De lever kan van deze aminozuren nieuwe eiwitten maken. Deze eiwitten kunnen vervolgens weer door je lichaam worden gebruikt voor bijvoorbeeld de opbouw van spieren.
  • Vetstofwisseling. Bij de vertering van je voedsel komen naast aminozuren ook vetten vrij. Er bestaan verzadigde en onverzadigde vetten. Je lever kan verzadigde vetzuren omzetten naar onverzadigde vetzuren (lees de blog over vetten!).
  • Opslag. Behalve glycogeen (zie koolhydraatstofwisseling) kunnen ook andere stoffen (tijdelijk) worden opgeslagen in je lever. De lever scheidt ze vervolgens uit als je lichaam ze nodig heeft. Dit zijn bijvoorbeeld:

o    Vetten

o    Aminozuren

o    Vitamines

o    Mineralen

De lever heeft nog een belangrijke functie en hiermee wordt gelijk de vraag uit de inleiding beantwoord, namelijk;

Ontgiften en reinigen. Dagelijks kunnen er veel schadelijke stoffen in je lichaam terechtkomen. Niet alleen door alcohol te drinken, maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van medicijnen. Je lever kan deze schadelijke stoffen onschadelijk maken en vervolgens afvoeren via de ontlasting of urine.

Zoals net is benoemd gaat het lichaam de spieren afbreken bij het gebruiken van een sapkuur voor langere periode. Bij de afbraak van spierweefsel hebben de hersenen en de rode bloedcellen glucose nodig als energiebron. Als deze glucose niet voldoende komt uit koolhydraten door het eten van goede voeding, dan gaat het lichaam eiwit uit spieren afbreken om aan die glucose te komen. Hoeveel spier er wordt afgebroken, hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die het lichaam bijvoorbeeld via sap nog binnenkrijgt. 

Naast het effect van de spierweefselafbraak, wordt langer sapkuren ook afgeraden omdat sap lang niet alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Je haalt namelijk je voedingsstoffen uit volwaardige voeding. In vloeibare producten zitten weinig vezels, dus het is vrijwel onmogelijk om aan je vezelbehoefte te voldoen als je alleen op sapjes leeft. In 1 zo’n sapje haal je nooit dezelfde goede voedingsstoffen als uit een volwaardige maaltijd.

Conclusie, het blijft het beste om gewoon je dagelijkse gezonde voeding te eten. Het detoxen van je lichaam is ook niet nodig, want dat doet het lichaam zelf. Bovendien is het voor afvallen ook niet de beste optie. Wil je toch afvallen? Zorg dan dat je in een klein calorietekort zit. Afvallen hoeft niet snel te gaan, want dat is niet goed voor je. 

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief