Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die vegetarisch, veganistisch of flexitarisch gaan eten. Dit houdt in dat er geen vlees of andere dierlijke producten meer worden gegeten. Hierdoor krijg je sommige macronutriënten en micronutriënten moeilijker binnen. Denk aan vitamine B12, vitamine B1, eiwitten en ijzer. 

Vegetariërs

Als je een vegetarisch dieet volgt dan eet je geen vlees, vis of gevogelte, maar wel zuivel en ei. Sommige mensen eten wel vis. Dit noem je een pescotariër.

Veganisten

Veganisten eten helemaal geen vlees. Ook eten ze geen zuivel en eieren. Ze gebruiken dus geen dierlijke producten. Hier vallen ook materialen onder die afkomstig zijn van dieren, zoals leer.

Flexitariërs

Er zijn mensen die niet helemaal vegetarisch willen eten. Zij laten sommige dagen het vlees wel staan. Deze mensen noemen we flexitariërs.

Tekorten

Het gevolg van te veel rood vlees kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dierlijke producten bevatten over het algemeen meer verzadigde vetten. Varieer dus ook met vette vis en peulvruchten. Vegetariërs krijgen het advies om ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het belangrijk om genoeg groente, brood en andere graanproducten en zuivel binnen te krijgen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen. Veganisten eten natuurlijk geen zuivel of eieren. Dan zijn sojaproducten een alternatief voor zuivel.

Eiwitten zijn er voor de bouw van lichaamscellen. Als u wilt weten waar eiwitten nog meer belangrijk voor zijn en wat de gevolgen zijn van een tekort, lees dat de blog over eiwitten.

Ijzer zorgt voor het transport van zuurstof door je bloed. Het komt in eten voor in 2 vormen: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer zit in dierlijke en in plantaardige producten. Heemijzer wordt wat beter opgenomen, waardoor er sneller een tekort aan ijzer ontstaat als er alleen non-heemijzer wordt gegeten. Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn.

Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B1 kan gevoelloosheid in de benen veroorzaken, maar ook hartklachten en spierverlamming (beriberi) kunnen gevolgen van een tekort zijn. Beriberi is een zenuwaandoening en komt in het westen niet meer voor.

Tot slot hebben we vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, waardoor vegetariërs en veganisten een grote kans hebben op een tekort aan deze vitamine. Een tekort aan vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld: moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Als veganist is het soms van belang om vitamine B12 bij te slikken. Ben je dit van plan? Vraag voor advies bij de apotheek.

Duurzaamheid

Een voordeel aan vegetarisch eten is dat het een stuk duurzamer is. Dit komt vooral door het vlees. Dierlijke producten zijn namelijk slechter voor het milieu dan plantaardige producten.

Vegetarisch of veganistisch eten heeft dus wel wat voordelen, zoals de duurzaamheid en geen tot weinig vlees verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief