Net als koolhydraten zijn vetten niet de beste vriend van mensen als het aankomt op afvallen en gezondheid. Maar vetten horen net als koolhydraten ook bij de macronutriënten (macro’s). Je lichaam heeft alle macro’s nodig, dus ook vetten. In deze blog ga ik uitleggen waarom vetten zo belangrijk zijn en dat het geen dikmakers hoeven te zijn.

Waarom belangrijk?

Vetten hebben een hoop belangrijke taken in het lichaam. Net als koolhydraten leveren vetten energie. Ook zijn ze belangrijk voor het vervoeren en opnemen van vitamines in het lichaam. Maar ook zitten er vitamines in vetrijke producten. Door het eten van vet komt er ook vet rond je organen te zitten, waardoor die organen goed worden beschermd. Verder beschermt lichaamsvet je ook tegen de kou. Tot slot zijn er bepaalde vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken. Deze vetten moet je dus binnenkrijgen door middel van voeding.

Soorten vet

Je zou nu denken dat je nu lekker vaak naar de McDonalds kan, want er zijn hierboven net allemaal goede dingen over vet verteld. Nu moet ik je helaas teleurstellen, want je hebt meerdere soorten vet. In de hamburgers van de McDonalds zitten veel verzadigde vetten. Dit zijn de vetten waar je lichaam niet zo dol op is. Verzadigd vet = verkeerd, zo is het makkelijk te onthouden. Natuurlijk kan af en toe even lekker naar de McDonalds geen kwaad.

Zoals de meeste mensen wel weten is een te hoog cholesterol niet goed voor je lichaam. Ook cholesterol kun je weer onderscheiden tussen goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL). De HDL-cholesterol verlaagt de LDL-cholesterol. Dit kun je goed zien op het plaatje hiernaast. Verzadigd vet zorgt ervoor dat dat slechte cholesterol omhoog gaat, waardoor je bloedvaten dicht kunnen gaan zitten. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Hiernaast staat een plaatje dat dit goed illustreert. Het gele dat je ziet is het LDL (de slechte cholesterol).

Dan hebben we nog het onverzadigde vet en dit is het vet dat goed voor je is en dus al die positieve gevolgen hebben voor het lichaam. Onverzadigd = oké. In tegenstelling tot verzadigd vet, verlaagt het onverzadigde vet de LDL-cholesterol en verhoogt het de HDL-cholesterol. Richtlijnen goede voeding adviseert om de dagelijkse voeding 20% - 40% te laten bestaan uit vet, waarvan maximaal 10% verzadigd vet. Onverzadigde vetten zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Als laatste hebben we transvetten. Dit zijn de vetten die je echt zoveel mogelijk moet vermijden. Dit heeft allemaal te maken met de scheikunde structuur. 

Op het plaatje hierboven staan wat voorbeelden waar welk soort vet in zit. De vloeibare producten, zoals olijfolie en vloeibare bak- en braadproducten bestaan voor het grootste deel uit onverzadigd vet.

Dus, vetten zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Vitamines worden er mee vervoerd, de onverzadigde vetten verlagen de risico’s op hart- en vaatziekten, vetten beschermen je tegen de kou en ga maar door. Schrap de vetten niet uit je dagelijkse voeding. Let alleen wel goed op welke vetten je binnenkrijgt en met mate natuurlijk.

Door: Nikky Goedegebure

Student Voeding en Diëtetiek, Haagse Hogeschool

Image by Freepik

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief