Er zijn een hele hoop voedingsfabels de wereld in geholpen die niet waar zijn. Ook zijn er een heleboel feiten waar mensen zich vaak niet van bewust zijn. In deze blog benoem ik een paar feiten en fabels waar vaak onduidelijkheid in is.

Je mag niet eten na 8 uur ’s avonds

FABEL

Dit komt door de gedachte dat mensen na 8 uur niet meer echt in beweging komen, waardoor er wordt gedacht dat het gelijk wordt omgezet in vet. Ook als je wil afvallen kan je na 8 uur gewoon eten als je nog niet aan je calorieën zit. Het blijft wel zo dat wanneer je boven je calorieënbehoefte uitkomt, je uiteindelijk zal aankomen. Dit ligt niet aan het eetmoment, maar puur aan de calorieën die je te veel boven je behoefte hebt gegeten.

Sporten op een lege maag verbrandt meer vet

FEIT/FABEL

Deze zit er een beetje tussen in. Het is inderdaad zo dat als jij op een lege maag gaat sporten dat je lichaam makkelijker overschakelt naar de vetverbranding. Hier zit een grote MAAR aan, want als jij je glycogeenvoorraad (zie de blog over koolhydraten) niet aanvult voordat je gaat sporten, heb je minder energie, minder kracht en uithoudingsvermogen tijdens je training, waardoor je eerder stopt en niet alles uit je training haalt. Als je wel eet voor je training dan kan je meer geven tijdens de training en hou je het veel langer vol, waardoor je soms juist meer calorieën kan verbranden en dus uiteindelijk meer vet verbrandt. Je lichaam gaat dus op een lege maag wel eerder over op vetverbranding, maar je haalt daardoor wel minder uit je training.

Kwark met smaak is ongezonder dan naturel kwark

FEIT

Het is inderdaad waar dat kwark met een smaakje, zoals aardbei, ongezonder is dan naturel kwark. Dit komt doordat in kwark met een smaakje vaak suikers zijn toegevoegd om de kwark ook naar, bijvoorbeeld aardbei, te laten smaken. Ook is vaak het eiwitgehalte lager. Wel is het zo dat aan sommige merken kwark zoetstoffen zijn toegevoegd en waarbij het eiwitgehalte gelijk is aan de naturel kwark. Mijn tip is om altijd even op de achterkant van het product naar de voedingstabel te kijken. Bij de ingrediënten kun je zien of er suiker is toegevoegd en bij de voedingswaarde staat de hoeveelheid eiwitten en de hoeveelheid suiker. Op deze manier kun je zelf een beetje inschatten wat wel of niet goed is en je kan vergelijken met magere kwark om zo een keuze te maken wat beter is om mee te nemen.

Je kan geen plaatselijk vet verbranden

FEIT

Als jij wilt afvallen, moet je in een calorietekort zitten. Jouw lichaam bepaalt zelf waar het de energie vandaan haalt en waar je dus afvalt. Dit is vaak ook genetisch bepaald. De een valt het snelst af bij de buik en de ander bij de benen.

Honing is gezonder dan suiker

FABEL

Dit is helaas niet zo. Suiker is suiker. Jouw lichaam ziet elke suiker hetzelfde, maakt niet uit of het uit fruit komt of uit snoep. Als je fruit eet dan krijg je natuurlijk nog een heleboel vitamines binnen, waardoor fruit een gezondere keuze is. 

Stuks fruit zijn beter dan smoothies

FEIT

Als je gewoon een stuks fruit eet dan krijg je meer vitamines en vezels binnen dan wanneer je je fruit pureert. Dit komt doordat als je het fruit fijn blend, veel vezels en vitamines verloren gaan.

Ook doe je in een smoothie vaak veel meer fruit dan wanneer je gewoon een stuks fruit eet. Op deze manier krijg je meer calorieën en suiker binnen in een keer. Verder verzadigd een smoothie minder goed dan een stuk fruit. Je krijgt dus sneller weer honger als je een smoothie drinkt. Dit betekent niet dat smoothies ongezond zijn, dus je kan best wel eens een smoothie maken.

Brood is ongezond

FABEL

Brood is zeker gezond. In brood zitten B vitamines, vezels, jodium, etc. Er zitten veel stoffen in die je nodig hebt. Wel is er een verschil in wat voor soort brood je kiest. Het beste brood dat je kan eten is volkorenbrood. Het vezelgehalte is bij dit brood veel hoger dan bij wit brood, omdat de hele vezelkorrel is gebruikt, dus ook te vliesje om de korrel. Vezels hebben heel veel gezondheidsvoordelen (lees de blog over vezels als je het niet weet). Bij wit brood stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel en daarna daalt hij weer snel, waardoor je snel weer honger krijgt. Brood is dus gezond, alleen zit er verschil in welk brood je kiest. Het is alleen volkorenbrood als het er ook echt op staat. Soms heeft brood een donkere kleur, maar dat komt omdat het is gekleurd. Het is dan dus gewoon wit brood met een bruine kleur. Kijk daarom altijd goed op de verpakking!

 

Door: Nikky Goedegebure

Student Voeding en Diëtetiek

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief