Een groot deel van de mensen drinkt dagelijks alcohol. Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas alcohol op een dag. Een te grote hoeveelheid alcohol kan nadelige gevolgen hebben. Daar gaan we het onder andere in deze blog over hebben.
Als je een glas gebruikt die speciaal voor die alcoholische drank is bedoeld, dan krijg je ongeveer 10 gram alcohol binnen per glas. Het alcoholpromillage is voor mannen 0,2 en voor vrouwen 0,3. Hiermee wordt de hoeveelheid alcohol in het bloed bedoeld.
Alcohol wordt erg snel opgenomen door het lichaam. Eerst krijg je een ontspannen gevoel. Je wordt emotioneel of je gaat jezelf overschatten. Verder vermindert de reactiesnelheid, waardoor er regelmatig ongelukken gebeuren in het verkeer.
Ook kan alcohol de kans op ziektes vergroten. Volwassen vrouwen die 1 glas alcohol of meer per dag drinken, hebben een verhoogde kans op borstkanker. Voor jonge vrouwen is dit risico nog groter. Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) per dag loop je een hoger risico op een beroerte. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe. Daarvoor is duidelijk wetenschappelijk bewijs. Als je daarnaast rookt is het schadelijke effect nog groter.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken.
Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte). Bij vrouwen neemt het risico op diabetes type 2 toe bij het langdurig drinken van te veel sterke drank.
Alcohol kan ook een oorzaak zijn van overgewicht. 1 gram alcohol bevat namelijk al 7 calorieën. Als je meerdere glazen alcohol op een dag drinkt, krijg je al snel meer calorieën binnen zonder dat je het door hebt. Overgewicht heeft weer andere negatieve gevolgen (zie o.a. de blog over vetten). Verder bevat alcohol niet de voedingsstoffen die je nodig hebt in je dagelijkse voeding.
Ook kan er ondergewicht ontstaan door alcohol. Dit gebeurt meestal bij mensen die veel alcohol drinken. Zij eten vaak niet veel op een dag en drinken wel veel alcohol. Hierdoor kan ook een vitamine B1 gebrek ontstaan. Dit komt doordat alcohol de opname van deze vitamine remt.
Als je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap dan komt dat bij de placenta terecht. Dit kan de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht vergroten. Ook kan het gebeuren dat de ontwikkeling van het kind in de toekomst wordt belemmerd.
Verder is alcohol niet goed als er borstvoeding wordt gegeven. Met 1 tot 2 glazen alcohol zorgt het in de komende 3 uur voor een vermindering van de aanmaak van moedermelk. Het advies is om geen alcohol te gebruiken gedurende de periode dat een vrouw borstvoeding geeft. Als de moeder toch een glas alcohol heeft gedronken, wordt geadviseerd om de afgekolfde melk in de 3 uren daarna weg te gooien en pas daarna weer borstvoeding te geven.
Opsparen van je alcoholische dranken wordt niet aangeraden. Het is dus niet zo dat je een dag 2 glazen alcohol ‘mag’ drinken als je de dag erna niks drinkt.
Wel wordt er geadviseerd om naast je glas alcohol, een glas water te drinken. Dit wordt aangeraden, omdat alcohol vocht afdrijvend is.
Als je een avondje uit bent geweest en je hebt de volgende ochtend een kater dan is het enige advies om water te drinken.
Als je alcoholvrij wilt drinken omdat je bijvoorbeeld zwanger bent dan is het wel van belang om altijd even naar het etiket te kijken. Alcoholvrije dranken kan namelijk nog een klein beetje alcohol in zitten. Bij bier is dit 0,2% en bij wijn 0,5%.
Dry-january houdt in dat je heel de maand januari geen alcohol drinkt. Veel mensen merkten al snel voordelen. Ze slapen bijvoorbeeld beter en hebben meer energie. Ook bespaar je er geld mee en zou je concentratie kunnen verbeteren. Op de website van IkPas kun je je aanmelden om mee te doen met de challenge ‘Dry-January’. Je krijgt dan regelmatig informatieve en motiverende e-mails, je kunt badges behalen en samen met vrienden of collega’s een team vormen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief