Iedereen drinkt water. Het is een gezonde manier om je lichaam te hydrateren. Water heeft veel voordelen: het is gezond, bevat geen calorieën, is goed voor het milieu, het is niet slecht voor je tanden en het is overal verkrijgbaar. Het advies is om ongeveer 1,5L tot 2L water te drinken op een dag. Als het warm is, als je sport of als je zwanger bent dan heb je meer vocht nodig.
Je hebt vocht nodig omdat je dat verliest bij het ademen, je ontlasting en wanneer je zweet. Je vochtbalans is een overzicht van hoeveel vocht je binnenkrijgt en hoeveel vocht je verliest. Om deze op pijl te houden moet je voldoende drinken, maar in voeding zit ook vocht.
Het is het gezondste als je de volgende dranken uit de schijf van vijf afwisselt:
In water zitten, net als in andere voedingsstoffen, mineralen en spoorelementen. Aan mineralen heeft de mens een dagelijkse behoefte tussen 0,1 en 1,0 gram per dag. Het gaat om calcium, magnesium, natrium, chloor, kalium, fosfor en zwavel. Aan spoorelementen hebben we een behoefte van minder dan 0,1 gram per dag. De nu bekende spoorelementen zijn jodium, ijzer, zink, fluor, koper, kobalt, mangaan, seleen, chroom, nikkel, tin, molybdeen, silicium en vanadium.
Mineralen en spoorelementen spelen een cruciale rol bij het in stand houden van het lichaam. Ze geven bijvoorbeeld stevigheid aan het skelet en het gebit (calcium en magnesium), zijn betrokken bij het transport van zuurstof (ijzer) en zijn nodig voor de vorming van hormonen (zink en jodium). Mineralen en spoorelementen kunnen we niet zelf maken. Het zijn essentiële voedingsstoffen en moeten dus binnengekregen worden via de voeding en dranken.
√ Waterbalans blijft in stand
√ Goede dorstlesser
√ Verzadigend effect
√ Bevordert de stoelgang
√ Toename van fitheid
√ Minder kans op overgewicht
Wanneer je sport, verlies je altijd vocht en elektrolyten door te zweten. Afhankelijk van de intensiteit van je inspanning en de weersomstandigheden kan de hoeveelheid hiervan sterk verschillen.
Bij een matig intensieve inspanning van minder dan 60-90 minuten is het belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na de inspanning. Vochtbehoefte is afhankelijk van externe en interne factoren zoals temperatuur, geslacht, trainingsintensiteit en lichaamssamenstelling. Aangezien dorst niet altijd een goede indicator voor de vochtbehoefte is, wordt geadviseerd om regelmatig te drinken en zo niet meer dan 2% vocht te verliezen (van je oorspronkelijke lichaamsgewicht). Een richtlijn hiervoor is tussen 170 ml en 340 ml water per kwartier.
Bij intensieve inspanningen van langer dan 60-90 minuten kan je ook isotone sportdranken met koolhydraten drinken. In de isotone sportdrank zitten elektrolyten, die zijn voornamelijk van belang bij intensieve inspanningen of bij hoge temperaturen, om overmatig verlies van water en zouten via het zweet te compenseren en je lichaamstemperatuur te regelen.
Voor de gemiddelde inspanning die iemand levert bij een normale work-out is alleen water drinken genoeg en is sportdrank niet nodig. Elektrolyten kunnen dan gewoon geleidelijk weer aangevuld worden via de voeding.
Hypotone dranken zijn dranken die een lagere concentratie suiker en zout hebben t.o.v. het lichaam. Deze dranken kun je het beste voor en tijdens de inspanning drinken. Voorbeelden zijn: Aquarius, light frisdrank, thee en koffie zonder suiker
Isotone dranken hebben dezelfde concentratie als in het lichaam. Isotone dranken kun je het beste tijdens de inspanning drinken. Denk aan AA drink, ice-o-tonic, thee en koffie zonder suiker.
Tot slot hebben we nog hypertone dranken. Deze heeft een hogere concentratie suiker en zout t.o.v. het lichaam. Deze drank kun je het beste na de inspanning drinken. Voorbeelden zijn vruchtensappen, vruchtenyoghurt/kwark, chocomel, frisdrank en limonade.
Hypertone dehydratie: het waterverlies is groter dan het zoutverlies (dit komt vaak voor bij infecties of tijdens hitteperioden)
Isotone dehydratie: een evenredig verlies aan water en zout (bijvoorbeeld als gevolg van braken en diarree)
Oorzaken van dehydratie kunnen zijn braken, diarree, bloedingen en brandwonden. Natuurlijk wordt uitdroging ook veroorzaakt door te weinig drinken.
Risicogroepen van dehydratie zijn:
Water heeft heel wat voordelen en dus genoeg redenen om genoeg te blijven drinken. Je kunt je vocht inname afwisselen met thee en koffie. Het is makkelijk om bijvoorbeeld een fles van 0,5L bij je te hebben, zodat je goed bij kan houden wanneer je 1,5L water hebt gedronken.
Meld je aan voor de nieuwsbrief