Sinds het uitbreken van het coronavirus zijn er veel onderzoeken gedaan en ontwikkelingen geweest op het gebied van corona in combinatie met sport en bewegen. Wanneer zijn we het meest vatbaar voor het virus? Hoe kunnen we onze weerstand verbeteren? Welke rol speelt overgewicht bij het aantal besmettingen? Inmiddels weten we dat corona een negatief effect heeft gehad op onze levensstijl. We zijn minder gaan bewegen en dat terwijl de gezondheid een ontzettend belangrijke rol speelt in de bestrijding van het virus.

Waarom naar de sportschool?

  • Je fysieke en mentale gesteldheid worden beter
  • Je lichaam is weerbaarder in de bestrijding tegen ziektes
  • Je conditie en uithoudingsvermogen gaan vooruit
Kom een keer langs!
Veilig sporten-1
Veilig sporten-2
Veilig sporten-3

Negatieve veranderingen in levensstijl en gedrag

Ons gedragspatroon is aanzienlijk veranderd sinds het begin van de uitbraak in maart 2020. Onze samenleving is opnieuw ingericht op de 1,5 meter samenleving en het sport- en beweeggedrag van Nederlanders is afgenomen.

Mensen die opgroeien in een sportief gezin hebben een grotere kans dat zij later ook sportief zijn en zich goed voelen bij gezond leven en veel bewegen. Helaas werkt het zo ook andersom. Mensen die in hun jeugd niet positief gestimuleerd zijn om te sporten, houden er vaker een inactieve levensstijl op na. Het is voor die mensen veel moeilijker om de discipline om te bewegen vast te houden. Het thuiswerken heeft hier ook niet echt aan bijgedragen. Met name de kwetsbare groepen zijn hard geraakt in hun sport- en beweeggedrag.

Een aantal gevolgen van onze gedragsveranderingen:

  • Stressniveau is verhoogd
  • Maatschappelijke contacten zijn minder geworden
  • Zelfdiscipline voor bewegen is verdwenen
  • Overgewicht is toegenomen
  • Ziekteverzuim op de werkvloer neemt toe

Bron: Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen | Monitor Sport en Corona

https://www.mulierinstituut.nl/publicaties/25556/veranderingen-in-sport-en-beweeggedrag-hoofdstuk-2/

https://www.allesoversport.nl/artikel/impact-corona-op-beweeggedrag-in-nederland/

 

Bron: ZONMW

https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/sport-en-bewegen/corona-en-sport-bewegen/

Veilig sporten-4

Onderzoeksresultaten kwetsbare groepen

Het RIVM heeft de risicogroepen voor het virus beschreven. Wij zullen de ouderen en de mensen met overgewicht uitlichten omdat deze groepen een duidelijke relatie hebben met sport en bewegen.

 

Ouderen (mensen die ouder zijn dan 70 jaar)

De kwetsbare groepen zoals de ouderen moeten relatief veel belemmeringen overwinnen om te sporten en actief te bewegen. Daar staat tegenover dat kwetsbare ouderen, die moeite hebben om hun zelfredzaamheid te behouden, meer risico lopen dan vitale ouderen. De noodzaak voor ouderen om te blijven bewegen is daarom nog nooit zo sterk geweest als nu. Niet alleen het opbouwen van weerstand, conditie en vitaliteit is van belang. De sociale contacten zorgen voor minder eenzaamheid onder de ouderen waardoor zij ook mentaal sterker worden.

Mensen met overgewicht

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care geeft aan dat er een sterk verband lijkt te zijn tussen overgewicht en corona. Gemiddeld heeft 66% tot 80% van de patiënten die op de intensive care ligt te maken met overgewicht. Dat zijn behoorlijk hoge cijfers. Volgens Gommers kan overgewicht het gevolg zijn van bijvoorbeeld suikerziekte of hoge bloeddruk. Ook hebben mensen met overgewicht een zwaardere borstkas waardoor ze moeilijker kunnen ademhalen. Ook Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG, Universitair Medisch Centrum Groningen beaamt dit. Blijkbaar speelt het aanwezige vetweefsel een rol in het verder verslechteren van het longbeeld. Het virus bindt zich aan een receptor (ACE2) die aanwezig is in vetweefsel, onder andere bij de longen.

Voorkom dat je kilo’s verder toenemen en verander je levensstijl en gedrag vandaag nog, zorg dat er echt iets verandert!

Bron: Risicogroepen RIVM

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen

Bron: Zorgwijzer

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/veel-coronapatienten-op-ic-hebben-overgewicht

Veilig sporten-5

Sporten in een veilige omgeving

Het is bekend dat sporten en bewegen nu van cruciaal belang zijn maar waar kun je veilig sporten? Thuis mis je de discipline om gemotiveerd te blijven en bij de sportvereniging kun je nu ook niet meer terecht.

De afgelopen maanden zijn de sportscholen ingericht om mensen hygiënisch en op een veilige manier te kunnen laten blijven bewegen. De looproutes zorgen voor afstand tussen de bezoekers, sportactiviteiten dienen gereserveerd te worden om de sporters te verspreiden over tijdsblokken, de luchttoevoer is aangepast op basis van de adviezen voor een betere ventilatie, toestellen zijn gesloten om voldoende afstand te waarborgen en de sporters dienen zelf alle materialen en toestellen na gebruik schoon te maken.

Onderzoek: Zéér lage kans op besmetting in sportscholen

The Sheffield Hallam University heeft recent een onderzoek uitgevoerd over het risico van besmettingen in de sportschool. Het onderzoek toont aan dat van de 62 miljoen bezoeken sinds september aan de sportschool (in 14 Europese landen) er maar 487 besmettingen zijn geconstateerd. Dat betekent 0,78 besmettingen bij iedere 100.000 bezoeken. Hoe gevaarlijk is een sportschool dan eigenlijk?

Bron: SafeACTiVE Sheffield Hallam University’s Advanced Wellbeing Research Centre

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8889459/Keeping-gyms-leisure-centres-open-critical-ensuring-health-wellbeing-say-academics.html

Veilig sporten-6

Positieve veranderingen in levensstijl

(Blijven) werken aan je mentale en fysieke gezondheid heeft talloze positieve effecten op zowel korte als lange termijn. Hoe gezonder iemand leeft, hoe groter de kans is dat wanneer die persoon corona krijgt, hij of zij dit beter zal doorstaan.

Draag zorg voor een gezonde levensstijl en probeer te voorkomen dat je levensstijl en gedrag structureel negatief veranderen. Kun je niet terecht bij je sportvereniging? Probeer dan sporten uit die wel mogelijk zijn om toch in beweging te blijven. Werk aan je voeding, blijf je bewust van de mogelijkheden die je wel hebt en bedenk wat voor type sporter je bent. Kun jij jezelf makkelijk motiveren of juist helemaal niet? Kies de begeleiding die bij jou past!

Hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

  • Je voelt je gelukkiger (Je fysieke en mentale gesteldheid worden beter)
  • Je weerstand wordt verhoogd (Je lichaam is weerbaarder in de bestrijding tegen ziektes)
  • Je conditie en je uithoudingsvermogen gaan vooruit (Als je toch ziek wordt is de kans op lichtere symptomen groter)
  • Je stressniveau daalt (Je maakt je hoofd leeg na een fanatieke workout)
  • Je bent productiever op een dag (Je bent scherper en voelt je energieker)
  • Je spieren worden sterker (Je voelt je sterker en stabieler)

Conclusie

Start vandaag nog met de verandering van jouw levensstijl! Wil je eerst even komen kijken op de club voordat je het sporten gaat oppakken of hervatten? Je bent van harte welkom!

Plan een gratis rondleiding

Veilig sporten-7

Blijf op de hoogte van Fitland

Meld je aan voor de nieuwsbrief